Biomedisch ingenieur en onze collega Rob Holtackers verscheen afgelopen vrijdag met een mooi artikel in NRC over beeldvorming bij hartinfarcten.
Rob vertelt: „Gezond hartspierweefsel is zwart op dit type MRI-scan. En littekenweefsel, dat na een hartinfarct kan ontstaan, is wit. Maar bloed is óók wit. Kleine littekentjes aan de binnenkant van de hartspier zijn daardoor niet goed zichtbaar op een MRI-scan.”
Hij onderzocht welke bestaande techniek het beste was, maar op een borrel viel het kwartje écht. We passen bij dit type MRI-scans namelijk de inversietijd aan. Elk weefsel in het hart herstelt in eigen tempo waardoor we op een MRI-beeld de verschillende weefsels onderscheiden. Daarom bedacht Rob het volgende: ‘’Waarom verkorten we de inversietijd niet tot het punt waar het bloed zwart is?’’.
Hoewel het probleem hierdoor verplaatste had Rob wél een manier bedacht om de signalen van gezond hartweefsel en littekenweefsel te onderscheiden. Door de reconstructiemethode die PSIR heet te combineren met de verkorte inversietijd krijgt elk weefsel zijn eigen kleur. Gezond hartspierweefsel is zwart, bloed donkergrijs en littekenweefsel wit.
‘’Niemand geloofde dat het zou werken, maar juist die combinatie bleek de crux.’’
Benieuwd naar het gehele verhaal van dit onderzoek?