Eerste editie Maastrichts Symposium Migranten- en Reizigersgeneeskunde zit erop!

Vrijdag 23 juni vond de eerste editie van het Maastrichts Symposium Migranten- en Reizigersgeneeskunde plaats. Ruim 80 deelnemers uit Nederland en België met verschillende professionele achtergronden (huisartsen, sociaal geneeskundigen, reizigersverpleegkundigen en –geneeskundigen en medisch specialisten) kwamen in het Van der Valk hotel samen voor dit symposium.

Verschillende onderwerpen

De internist-infectiologen van het Maastricht UMC+ waren de initiatiefnemers voor het organiseren van dit symposium. Zij verzorgden een breed scala aan onderwerpen voor deze informatieve dag. Zo waren er presentaties over reizen met diabetes mellitus, malaria anno 2023, tuberculose bij reizigers en migranten, de bestrijding van een schabiësuitbraak in een asielzoekerscentrum, de specifieke problemen bij migranten die terugreizen naar hun land van herkomst (‘visiting friends and relatives’), medische repatriëring via de lucht, koorts na tropenbezoek. De dag werd afgesloten met een paneldiscussie over een aantal dilemma’s in de reizigersgeneeskunde.

MMRS

Volgende symposium

Vanwege de positieve reacties staat een volgend symposium zeker op de planning. In 2024 zijn de internist-infectiologen betrokken bij de organisatie van de European Meeting for the Immunocompromized Traveller (EUMICT) die om het jaar wordt gehouden binnen het Europese reizigersgeneeskundecongres NECTM. In mei 2024 vindt dit congres plaats in Kopenhagen. Het symposium Migranten- en Reizigersgeneeskunde zal daarom in 2025 weer georganiseerd worden.

Sluit de enquête