Het Pélerin Stipendium is een beurs van € 25.000 voor een jonge clinicus (≤ 40 jaar) in vaste dienst als staflid bij het MUMC+. Een beurs voor een tailormade leerproces. Na een zorgvuldig doorlopen proces en uitgebreid juryberaad waren de juryleden (bestaande uit het bestuur van de Pélerin Stichting) het unaniem met elkaar eens. De eer komt toe aan Sanne de Boer, interventie-radioloog. Hij is winnaar van het eerste Pélerin Stipendium voor zijn project ‘Minimale invasieve ablatie van schildkliernodi’.
“Met deze inzending laat Sanne zien waar het MUMC+ voor staat, er zit veel potentie in het plan en het past bij de huidige tijd. De innovatieve multidisciplinaire aanpak (Endocrinologie, hoofd-Hals Chirurgie, Interventieradiologie) en behandelmethode levert, naast verbeterde uitkomsten van zorg, ook nog economisch voordeel ten opzichte van de bestaande methodes. Daarmee is dit project een heel mooi voorbeeld van Waarde Gedreven Zorg en Passende Zorg, zoals wordt bedoeld in het recent afgesloten Integraal Zorg Akkoord,” licht Helen Mertens toe.
Geertjan Wesseling, voorzitter jury Pélerin Stipendium: “Het was moeilijk kiezen tussen de voortreffelijke inzendingen. Individuele weging en discussie met de andere juryleden zorgde voor mooie dynamiek en leidde uiteindelijk tot Sanne de Boer als winnaar met zijn plan om minimaal invasieve ablaties van de schildklier als therapie ook in het MUMC+ aan te gaan bieden.”
Sanne de Boer: “Ik vind het een enorme eer dat mijn voorstel gehonoreerd wordt met €25.000. Ik wil wel nadrukkelijk melden dat dit niet alleen een project is van Beeldvorming, maar dat onze interne partners ook het belang hiervan onderschrijven. We gaan ‘samen op stap’ om geschoold te worden.” “En juist dat samen was de kracht van je voorstel,” vult Geertjan Wesseling aan.

Uitleg project Sanne de Boer
Ongeveer 5% van de Nederlanders heeft een goedaardige tumor van de schildklier. De tumor wordt meestal operatief verwijderd of behandeld met radioactief jodium. Bij een operatie bestaat het risico op schade aan de bijschildklier en de stembandzenuw en blijft een litteken in de hals zichtbaar. Bij beide behandelingen is een opname van meerdere dagen nodig en is er 50% risico op het ontstaan van een tekort aan schildkierhormoon (hypothyreoïdie) waarvoor een levenslange behandeling met medicatie noodzakelijk is. In een beperkt aantal centra in Nederland is het mogelijk om door middel van radiofrequente ablatie (RFA) de tumor met een naald te verhitten en te laten afsterven. Deze ingreep kan in dagbehandeling plaatsvinden onder lokale anesthesie, uitgevoerd door een interventieradioloog. Sanne de Boer wil met deze behandelmethode patiënten een minder invasief alternatief bieden. De ingreep is een uitbreiding van het huidige behandelaanbod en wordt nog niet in de regio aangeboden.