Maastricht zet zich actief in voor HIV-preventie

Maastricht is Fast-Track-City! Een geweldige stap in samenwerken aan hiv preventie in “Limburg4Zero”

Op 1 november 2023 ondertekende Maastricht de declaratie van Parijs. De stad sluit zich daarmee aan bij ‘Fast-Track Cities’. Maastricht doet dit vanuit ‘Limburg4Zero’, een innovatieve samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek in heel Limburg, met als doel het stoppen van hiv en aids en het bevorderen van de seksuele gezondheid van alle Limburgers. Deze mijlpaal werd gevierd samen met Maastricht UMC+ en GGD Zuid Limburg, initiatiefnemer van Limburg4Zero.
Wethouder Anita Bastiaans Gemeente Maastricht (2e van links) Nicole Dukers-Muijrers, Inge van Loo en Rocxanne Theuerzeit van GGD Zuid Limburg, MUMC+ en Academische Werkplaats Publieke Gezondheid
Nicole Dukers-Muijrers, Wethouder Anita Bastiaans ,  Inge van Loo en Rocxanne Theuerzeit

‘Fast-Track Cities’ is een netwerk van meer dan 500 steden wereldwijd die zich inzetten voor hiv preventie en kennis delen. In Nederland betreft dit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en nu dus ook Maastricht als ambassadeur voor Limburg! Het Limburg4Zero team is trots en blij dat Maastricht zich voor dit belangrijk doel uitspreekt vertelt Nicole Dukers-Muijrers projectleider van Limburg4Zero. Politieke wil is cruciaal en samenwerking is nodig voor een doelgericht beleid om heel Limburg en heel Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties te kunnen brengen tegen 2030.

Dit doel is ook haalbaar. In Limburg is momenteel 94% van de mensen met hiv getest en van hen wordt 94% behandeld waarvan 96% het virus zo heeft onderdrukt dat ze het ook niet meer kan overdragen. Limburg is daarmee goed op weg om de internationale UNAIDS doelen voor 2030 te halen. Maar we zijn er nog niet want er komen in Limburg elk jaar nog nieuwe hiv infecties bij en de helft daarvan wordt pas laat gediagnosticeerd. Hiv kan goed behandeld worden en het virus kan dan niet meer worden overgedragen. Dat heet ook wel n=n, niet meetbaar=niet overdraagbaar. Zo snel mogelijk beginnen met behandeling, na infectie -- dus na een test, geeft het allerbeste resultaat voor de eigen gezondheid en die van anderen.

We kunnen hiv stoppen dankzij de inspanningen binnen Limburg4Zero, met het inzetten en combineren van effectieve laagdrempelige en toegankelijke hiv preventie strategieën, waaronder hiv en soa testen, PrEP (de hiv-preventiepil), behandeling en advies-op-maat door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen en door voorlichting om bestaande vooroordelen te verminderen en seksuele gezondheid te bevorderen. Op dit moment zetten we in op een nieuw preventief aanbod om de drempels tot zorg verder te verlagen, met innovatieve seksuele gezondheidszorg op afstand.

Deze zorg op afstand is aanvullend op de preventieve zorg op locatie en een persoon kan zelf kiezen welk aanbod het beste past. De evaluatie van de implementatie laat zien dat het thuis-aanbod succesvol blijkt, en mensen bereikt die niet eerder met hiv preventie in contact waren. Momenteel is het thuistestaanbod geschikt voor mannen die seks hebben met mannen. In de toekomst zullen we ook andere groepen betrekken.

Limburg4Zero is een samenwerkingsverband tussen beleid, praktijk en onderzoek, met gemeenten (gemeente Maastricht als ambassadeur), GGD Zuid Limburg (als initiatiefnemer en kartrekker), GGD Noord-Limburg, huisartsen, Maastricht UMC+ Next Step, Universiteit Maastricht, maatschappelijke organisaties, COC, Soaaids Nederland/AidsFonds en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg.

Lees over de Maastricht UMC+-investeringen in preventie- en gezondheidsbevorderende projecten  ‘The Next Step’

Lees ook Ons verhaal  Medicijnen maken hiv veiliger

Sluit de enquête