Algemeen

Naam
Schistosoma antistoffen
Aanvraagformulier
Microbiologie-Bloed
Alternatieve benaming
bilharzia, schistosomiase
Frequentie
Uitbesteed onderzoek
Materiaal
Liquor
Serum
Buistype/bokaal
Liquorbuis (steriel)
Stolbuis met gel (gele dop) - 5 mL

Contact

Primair contactpersoon of deskundige
Dr. I. van Loo, arts-microbioloog
E-mailadres
IHM.van.Loo [at] mumc.nl
Telefoonnummer
+31(43)387 6644 / sein 6 4779
Adres

P. Debylaan 25
6229 HX Maastricht
Nederland

Verzending

Aanvulling verzendadres
“Zie ODIN protocol 000602 - Het verzenden van materialen naar externe laboratoria.”
Het materiaal wordt opgestuurd naar LUMC in Leiden.
De doorlooptijd is gemiddeld 2 weken.

Overig

Opmerkingen of overig
De mogelijkheden van diagnostiek zijn gerelateerd aan het stadium van infectie. Hieronder de opties per stadium:
Invasiestadium: de diagnose van een jeukende dermatitis kan alleen klinisch gesteld worden in de dagen na het zoetwatercontact. Anamnestisch is er zoetwatercontact in endemisch gebied. Bij reizigers is dit stadium bij terugkomst uit een dergelijk gebied gewoonlijk voorbij.
Migratie- en maturatiefase (acute schistosomiasis of Katayama syndroom): er kunnen nog geen eieren bij de ontlasting of in de urine worden gevonden. Daarom berust de diagnostiek op het aantonen van specifieke antilichamen tegen schistosomen in het serum van stolbloed vanaf acht weken na een mogelijke expositie. (zie "Schistosoma serologie")
Gevestigde infectie en bij ernstige chronische infectie: intestinale schistosomiasis, de eieren kunnen in de ontlasting worden gevonden. Voor zowel intestinale als blaasschistosomiasis geldt dat bij lichte infecties of bij lang bestaande chronische infecties de eileg gering of in het tweede geval sterk afnemend is.Ook de gevoeligheid van het serologisch onderzoek kan verminderen. Maar antilichamen tegen Schistosoma blijven jaren na een succesvolle therapie aantoonbaar. Het diagnosticeren van een actieve infectie kan dan enkel op basis van een combinatie van herhaald microscopisch onderzoek, serologie en klinische symptomen plaatsvinden. Bij een laagpositieve serologie en herhaald negatief ontlastingonderzoek is een tweede mogelijkheid van onderzoek bij alle soorten maar vooral bij S. intercalatum- en S. haematobium-infecties het aantonen van eieren in een oppervlakkig rectumbiopt. In de ontlasting worden de eieren van S. haematobium slechts bij grote uitzondering gevonden.(zie ook https://lci.rivm.nl/richtlijnen/schistosomiasis#microbiologische-diagnostiek )
Ingevoerd door
dyonne schols