Prof. dr. P.H.M. Savelkoul

Afdelingshoofd Medische Microbiologie Infectieziekten en Infectiepreventie

Aandachtsgebieden

Moleculaire diagnostiek, detectie en typering van pathogene micro-organismen en moleculaire epidemiologie

Contact

Maastricht UMC+
Medische Microbiologie
Postbus 5800
6202 AZ Maastricht

Over

Prof. dr. Paul Savelkoul (1960) is tevens hoogleraar medische microbiologie bij het MUMC+ en bij het VUmc in Amsterdam. Hij studeerde medische biologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde op het onderwerp ‘Adhesion factors of Bordetella’ in 1992 bij de veterinaire faculteit van de Universiteit Utrecht.

Zijn expertise op het gebied van onderzoek is toegespitst op moleculaire diagnostiek, detectie en typering van pathogene micro-organismen en moleculaire epidemiologie. Hij is tevens actief op het gebied van identificatie van risicofactoren die bijdragen tot verspreiding van bacteriële infecties en het identificeren en karakteriseren van antibioticaresistente bacteriën die een serieuze bedreiging vormen voor de behandeling van patiënten in ziekenhuizen overal ter wereld. 

Hij is aangesloten bij diverse professionele verenigingen. Hij bekleedt onder andere de functie van voorzitter van de European Study Group on Molecular Diagnostics (ESGMD) en voorzitter van de sectie microbiële typering (KNVM). Hij publiceerde meer dan 120 peer reviewed artikelen, 7 hoofdstukken in internationale studieboeken en heeft een aantal patenten op zijn naam staan. Daarnaast is hij een van de grondleggers van de opleiding moleculair medisch microbioloog, organisator van diverse postacademische cursussen en tevens opleider voor de registratie tot moleculair medisch microbioloog.

 

Sluit de enquête