Musculoskeletale radiologie

Een musculoskeletale radioloog is gespecialiseerd in het interpreteren van medische beelden van het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de botten, gewrichten, spieren en weke delen van het lichaam. Voor de beoordeling worden verschillende type onderzoeken gebruikt; röntgenfoto’s, doorlichtingsonderzoek, CT scans, MRI scans, echografie en botscans.

De MSK radiologen in het MUMC+ hebben ervaring met zowel veelvoorkomende als zeldzame ziektebeelden. Er is kennis van het gehele spectrum (van gescheurde kruisbanden tot aan zeldzame bottumoren), waardoor er nauwkeurige diagnoses gesteld kunnen worden. 

Naast het interpreteren van medisch beelden kunnen de MSK radiologen in het MUMC+ met behulp van beeldvorming ook diagnostische biopten afnemen van verdachte afwijkingen. Het stellen van een snelle en adequate diagnose zal er toe leiden dat de patiënt eerder behandeld kan worden. Daarbij is er veel ervaring met het uitvoeren van een therapeutische interventie bij specifieke musculoskeletale aandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een echogeleide infiltratie van corticosteroïden bij een pees- of slijmbeursontsteking. 

Deelname aan gespecialiseerde (musculoskeletale) echografie spreekuren, welke dagelijks plaatsvinden, zorgen voor veel expertise rondom het diagnosticeren van aandoeningen en letsels aan het bewegingsapparaat. 

Door opgebouwde expertise en nauwe relaties met andere specialisten (zoals orthopedische/oncologische chirurgen, reumatologen en sportartsen) fungeren MSK radiologen als een poortwachter tussen huisarts en specialisten. Bij het aantreffen van aandoeningen of letsel aan het bewegingsapparaat kan de behandeld arts snel geadviseerd worden over eventuele doorverwijzing. Hierdoor zal de patiënt meteen bij de juiste specialist terechtkomen.

Het MUMC+ is gespecialiseerd in kwaadaardige tumoren van de weken delen (sarcomen). Deze vorm van kankerzorg wordt verzorgd door een multidisciplinair behandelteam welke bestaat uit verschillende specialisten. De musculoskeletale radioloog speelt binnen dit behandelteam een belangrijke rol bij het correcte diagnosticeren en opvolgen van deze zeldzame vorm van kanker. 

Onderzoekslijnen in het MUMC+ betreffende het bewegingsapparaat worden ondersteund vanuit de MSK radiologie. Denk hierbij o.a. aan de diagnostiek rondom het detecteren en behandelen van vroegtijdige artrose.

Sluit de enquête