Opleiding tot radioloog

Als radioloog ben je expert op het gebied van beeldvormende diagnostische technieken en beeldgeleide minimaal invasieve behandelingen. De verschillende beeldvormende modaliteiten, zoals conventionele radiologische en nucleaire technieken, echografie, CT en MRI, gebruiken we bij het stellen van de diagnoses. Kortom, een onmisbare schakel binnen het Maastricht UMC+. Volg je de opleiding tot radioloog? Dan kom je terecht op de afdeling Beeldvorming. Hier wordt je klaargestoomd als radioloog en wordt je een belangrijke schakel in een multidisciplinair team.

Over deze opleiding
 • De algemene opleiding radiologie verloopt conform het landelijk opleidingsplan ORANGE  (ORANGE opleidingsplan | Nederlandse Vereniging voor Radiologie (radiologen.nl)_

  De opleiding Radiologie en Nucleaire geneeskunde duurt in totaal 5 jaar. Deze is opgebouwd uit een algemeen/basis deel van 3 jaar en een verdiepingsdeel van 2 jaar. Die 2 jaar ga je je  meer verdiepen in één (of een combinatie) van de aandachtsgebieden binnen de radiologie. Afhankelijk van ontwikkeling en opgedane kennis lopen deze delen parallel. 

  Gedurende de opleiding tot radioloog leer je, via praktijkstages en theoretisch onderwijs (lokaal, regionaal en landelijk), meer over radiologische diagnostiek, zoals röntgenfoto's, CT, MRI, echografie, en nucleaire onderzoeken. Je leert het beoordelen en rapporteren van bevindingen uit beeldvormende diagnostiek, nucleaire therapieën en beeldgeleide interventies. Daarnaast leer je de werking, mogelijkheden en beperkingen van de diverse beeldvormende apparatuur, inclusief AI en doe je kennis op rondom stralingsbescherming voor patiënten en medewerkers.

  Naast dat je (onder supervisie van een radioloog) zelfstandig diagnostiek verricht, heb je veelvuldig multidisciplinair contact en zal je tijdens je gehele opleiding in contact komen met andere specialismes. Zowel één-op-één als in meer uitgebreidere multidisciplinaire besprekingen.

  Op de afdeling wordt er ruim aandacht besteed aan onderwijs. Elke ochtend start met een ochtendoverdracht en tussen de middag is er onderwijs (heilig half uur) of een referaat. Daarnaast volg je het regionale cursorische onderwijs (RCO) en vanaf jaar 3 het landelijke verdiepingsonderwijs (LDO) voor jouw gekozen aandachtsgebied. Daarnaast is er de mogelijkheid om congressen bij te wonen, zoals de radiologendagen, de sandwichcursussen en (internationale) congressen.

  Radiologie en Nucleaire Geneeskunde is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt en controleren of de arts-assistent in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden. De radiologie kent landelijk 63 opleidingsplekken per jaar. 

 • Ons academische ziekenhuis levert topklinische en topreferente patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs/opleiding. Meer over het MUMC+ lees je op onze werken bij website. 

  De afdeling Beeldvorming (Radiologie en Nucleaire Geneeskunde) is een belangrijke schakel in het MUMC. Het is een afdeling waarin hoogwaardige patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs/opleiding samenkomen. Wij beschikken over state-of-the-art apparatuur, waaronder de nieuwste photon-counting CT en een PET-MRI. 

  Naast het verkrijgen van ervaring in de basis radiologie word je binnen de afdeling Beeldvorming van het Maastricht UMC+ uitgedaagd met complexe en interessante casuïstiek. Er is intensief contact met klinische collega’s en de opleidersgroep is zeer enthousiast en gemotiveerd. De vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde van het MUMC+ bestaat uit ongeveer 43 radiologen en nucleair geneeskundigen. Daarnaast zijn er ongeveer 20 arts-assistenten (aios) en (europese) fellows werkzaam. 

  Onze afdeling is daarnaast een gezellige afdeling. Onze professionele verantwoordelijkheid combineren we met activiteiten, zoals een zomer- en winterfeest, een BBQ en borrels. Wij bieden jou een goede en gevarieerde opleiding tot radioloog op één van de mooiste afdelingen radiologie & nucleaire geneeskunde van Nederland. We hebben oog en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing, verdieping en balans. 

Praktische informatie
 • In goed overleg is het mogelijk om het gehele jaar door te starten met de opleiding. Een open sollicitatie kun je sturen naar de opleider dr. L. Jacobi en/of het opleidingssecretariaat tav mw. E. Bergmans via:

  E: l.jacobi@mumc.nl / Elfie.bergmans@mumc.nl
  T: 043 3874910

 • Voor de opleiding tot radioloog in het Maastricht UMC+ zijn wij op zoek naar iemand:

  • …die in het bezit is van een Nederlands erkend artsdiploma en een goede kennis van de Nederlandse taal heeft (vereist).
  • …die een enthousiaste, betrokken arts is en net dat stapje extra zet.
  • …met interesse in techniek en ICT (aan te raden) 
  • …met goede communicatieve vaardigheden.
  • …met aantoonbare interesse in de radiologie en klinische ervaring strekken tot aanbeveling, evenals aantoonbare wetenschappelijke belangstelling. Het is geen vereiste om gepromoveerd te zijn.

  Per jaar zijn er meestal 3 instroomplaatsen voor AIOS radiologie in het Maastricht UMC+. Onze selectieprocedure vindt 1 of 2x per jaar plaats (geen vaste datum).

 • De opleiding radiologie bij het Maastricht UMC+ duurt 5 jaar en is opgebouwd uit een algemeen/basis deel van 3 jaar en een verdiepingsdeel van 2 jaar. Deze beide fasen lopen deels parallel, afhankelijk van ontwikkeling en reeds opgedane ervaring en kennis.

  Basis 

  Gedurende de eerste 2 jaar van de opleiding tot radioloog volg je het algemene deel. In stageblokken van vier-acht weken komen de verschillende aandachtsgebieden aan bod: abdomen, cardiothoracaal, neuro-hoofdhals, musculoskeletaal, mammoradiologie, interventie, kinderradiologie en de nucleaire geneeskunde. Na een echo- en acute stage ga je na ongeveer 1 jaar mee dienst draaien. 

  Tijdens het basisdeel moet elke AIOS vast omschreven competenties (i.e. EPA’s, entrusted professional activities) verwerven binnen deze acht deelgebieden. Acute radiologie is ook een vast onderdeel, waar ongeveer 1 jaar van de opleiding aan wordt besteed.

  In de radiologie maken we gebruik van verschillende modaliteiten: echografie, conventionele röntgenfoto’s, CT, doorlichting, MRI, diverse nucleaire technieken, waaronder PET-CT en PET-MRI. Deze komen tijdens de opleiding allemaal aan bod.

  Differentiatie/verdieping

  Tijdens de verdieping/differentiatie kies je als AIOS één van de acht radiologische deelgebieden.  Hierbij behaal je de daarbij horende verdiepings-EPA's. Het is ook mogelijk om meerdere aandachtsgebieden te combineren of specifieke verdiepingsEPA’s van een aandachtsgebied te volgen. Zo volg je een opleidingsplan die richting geeft aan je uiteindelijke carrièredoelen.

  De differentiatie Nucleaire Geneeskunde duurt 24 maanden en interventieradiologie ongeveer anderhalf jaar. Abdomen-, cardiothoracale-, Neuro-hoofd/hals en musculoskeletale radiologie duren elk één jaar. De kortste differentiaties zijn de kinder- en mammoradiologie, deze nemen een half jaar in beslag. Deze verdiepingsfase loopt deels parallel met het verkrijgen van en onderhouden van de basis competenties.

  Tijdens de opleiding draai je als AIOS avond-, nacht- en weekenddiensten voor de Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De diensten zijn proportioneel verdeeld en nemen hooguit 20% van jouw totale werktijd in beslag. 

  In het derde jaar vindt een uitwisselingsprogramma plaats met een van de OOR-ZON partners: het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven of het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen/Sittard.  Afhankelijk van het aandachtsgebied en de differentiatie kunnen stages gelopen worden in het MUMC+ in Maastricht, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen/Sittard. 

 • AIOS vertegenwoordigers 

  Alle radiologen, nucleair geneeskundigen en klinisch fysici zijn onderdeel van de gehele opleidingsgroep. 

 • Heb jij je opleiding geneeskunde afgerond, of ga je die binnen het jaar afronden? Stuur je motivatiebrief en CV naar: Dr. Linda Jacobi (l.jacobi@mumc.nl) en/of het opleidingssecretariaat mw. E. Bergmans (elfie.bergmans@mumc.nl). 

 • Geïnteresseerd in een opleidingsplek of ANIOS op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde? Neem contact op voor verder informatie of een meeloopdag met mw. Dr. Linda Jacobi (l.jacobi@mumc.nl) en/of het opleidingssecretariaat mw. E. Bergmans (elfie.bergmans@mumc.nl).

  Wil je eerst eens spreken met een AIOS over wat de opleiding bij ons inhoudt? Neem dan contact op met een van onze AIOS vertegenwoordigers H. Boersma (Henri.boersma@mumc.nl) , Paulien Voorde (p.vande.voorde@mumc.nl)

  Algemene informatie radiologie via site NVVR of het opleidingsplan.

onderwijs Bevo

Henri Boersma
Henri Boersma, AIOS

Op de afdeling Beeldvorming van het Maastricht UMC+ staat onderwijs centraal. Arts-assistenten krijgen hier een goede opleiding en tevens de ruimte zich te ontwikkelen op andere gebieden zoals onderzoek of leiderschap.

Contact
Sluit de enquête